
Szał pączków, długich kolejek i objadania się faworkami, pączusiami i innymi tłustymi przysmakami od godziny wczesnoporonnej rozpoczęty. Tłusty czwartek czyli zajadanie tzw pampuchów w tradycji sięga już starożytności. W Polsce od XVII wieku w miastach i na dworach. Kiedyś pączki jadano ze skwarkami i szklanką mleka popijano. Pampuchy były smażone w dużej ilości smalcu, po to by były jak najbardziej tłuste. Jednakże ten dobrobyt był przeznaczony dla bogatszych domów. W biedniejszych domostwach oszczędzano smalec, piekąc pączki nad blaszce lub w piecu chlebowym. Na koniec podawane okraszone skwarkami. Ciasto na pampuchy było bez droższy, w konsystencji i smaku twardsze, bardziej treściwe. Tłustość tego dnia symbolizowała zbliżający się 40 dniowy Post. Zatem jadano dużo i bez ograniczeń. Nawet małe dzieci się zajadały wiedząc, że przez ponad miesiąc będzie pokarm bardzo skromny i ograniczony. W tradycji słowiańskiej, przed Postem czyszczono wrzątkiem garnki, aby nawet zapach smalcu nie pozostawiał wspomnienia po rozpuście. Czas do Wielkanocy upływał na jedzeniu kaszy, ziemniaków i żytniego barszczu oraz na odprawieniach modlitw. Teraz w naszej kulturze wygląda to nieco inaczej. Są oczywiście grupy, które przestrzegają kanon Postu, lecz duża większość z przyjemnością konsumuje kalorie słodkości. Niestety sklepowe pączki dalekie są od tych pożądanych. Zrobione z niskiej jakości produktów, smażone w wielokrotnym tłuszczu nie należą do zdrowych. Dlatego też polecam zrobić własnoręczne pączki zdrowe i smaczne.
Mój sprawdzony przepis to pączki kukurydziane, więc i osoby z nietolerancją glutenu mogą ich kosztować a i osoby na diecie nie wzgardzą. Taki pączek jest również dużo mniej kaloryczny, gdyż zawiera tylko 230 kcal, gdzie zwykły zawiera ponad 600 kcal.
Składniki :
250 gram półtłustego twarogu ( 2x zmielonego)
250-260 gram mąki kukurydzianej
3 jaja
80gram cukru brązowego
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia lub 1.5 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
olej roślinny lub kokosowy
Przygotowanie :
Jaja ubić na puszystą masę wraz z cukrami. Zmniejszyć obroty i dodawać stopniowo twaróg, mąkę, proszek i sól. Rozgrzać patelnię . Nakładać porcje łyżką lub formować dłońmi. Można do formowania użyć trochę mąki. Lekko obrócić podczas smażenia. Wyjąć i odsączyć na ręczniku papierowym. Można oprószyć cukrem pudrem lub zrobić dowolną dekorację albo i nie. Pączki gotowe po ostudzeniu do konsumpcji. Smacznego 🙂

Pączek lub inna słodycz może też być miłym gestem pojednania z kimś czy pretekstu do odwiedzin. Nie tylko ucieszy obdarowanego a jednocześnie milej będzie konsumować w towarzystwie. Każdy czas jest idealny do spotkania i pogaduch.
Pięknego, słonecznego i pozytywnego dnia 🙂
