Kategorie
słodkości życia ukojenie

słodycz smaku dla ciała i doznań umysłu

 

DZIŚ OBCHODZIMY ŚWIATOWY

 

DZIEŃ CZEKOLADY A WIĘC NA

 

ZDROWIE , NA

 

SŁODYCZ JEDZMY I POPRAWIAJMY

 

SOBIE HUMOR.

 Może coś na przypomnienie pochodzenia tego smakołyku 

 Czekolada pochodzi z Ameryki Południowej. Tam właśnie rośnie kakaowiec właściwy zwany też drzewem kakaowym (łac. Theobroma cacao) z którego to pochodzi proszek kakaowy – kakao i masło kakaowe, będące głównymi składnikami czekolady. Prawdziwy kult czekolady rozwinęli Majowie w III wieku n.e. Owoce kakaowca poddawali fermentacji, prażyli i mielili. Zmielone kakao mieszali z woda, mąką kukurydzianą, miodem i chilli. W ten właśnie sposób powstawał gorzki i mocno przyprawiony napój, który początkowo przeznaczony był głównie dla królów, arystokracji i uczestników religijnych obrzędów. Czekolada była otaczana wielką czcią i pełniła niezwykle ważną funkcje podczas odprawiania świętych rytuałów. Od Majów zwyczaj spożywania czekolady przejęli Aztekowie. Wprowadzili wiele innowacji w temacie czekolad- wprowadzili napój chłodny, wzbogacony w dodatki smakowe: paprykę, wanilię czy płatki suszonych kwiatów.. Ziarna kakaowca były na tyle cenne, że służyły jako środek płatniczy.  Krzysztof Kolumb był pierwszym Europejczykiem, który zdegustował czekoladę. Przywiezione przez niego ziarna kakao nie wzbudziły od razu zainteresowania w Europie. Drogi napój zdobył najpierw uznanie na hiszpańskim dworze. W innych krajach próbowano warzyć podobną miksturę z coraz bardziej powszechnych ziaren kakaowca. Była ona jednak zbyt gorzka. Hiszpanie przez sto lat ukrywali w tajemnicy sposób jego uszlachetniania za pomocą wanilii i cukru. Dopiero w XVII wieku gorący napój poznały inne dwory, kiedy to został skradziony Hiszpanom przepis na udoskonalenie gorzkiej wody. Przez lata czekolada królowała na arystokratycznych dworach w postaci płynnej. Przełom nastąpił w XVII wieku, kiedy na dworze francuskim pojawiły się pralinki czekoladowe. W XVIII wieku przemysł czekoladowy rozwijał w wielu państwach europejskich. Szczególnie wyróżniała się Szwajcaria, która do dziś należy do największych producentów czekolady na świecie. Do połowy XIX wieku czekolada nie była produktem doskonałym. Nie potrafiono oddzielić tłustego masła kakaowego od formy sypkiej. Sukces w tej dziedzinie odniósł chemik holenderski Konrad van Houten. Udało mu się uzyskać sypkie kakao, które stało się podstawą zarówno do wyrobu czekolady w postaci płynnej, jak i czekolady twardej. Wynalazek Holendra spowodował, że koszty produkcji czekolady znacznie spadły, a czekoladowy napój zyskał ogromną popularność. Eksperymentowano również ze smakiem. W 1879 roku Rudolf Lindt, szwajcarski cukiernik, wynalazł urządzenie tak mieszające składniki czekolady, by zniknął cierpki smak, a masa nabrała aksamitnej konsystencji i mogła rozpływać się w ustach. Swój udział w powstaniu czekolady mlecznej miał Szwajcar, Henry Nestlé, który dodał do gorzkiej masy kakaowej mleko skondensowane. Dzięki temu wynalazkowi Daniel Peter stworzył znaną dziś i powszechnie lubianą, czekoladę mleczną, mieszając kakao ze skondensowanym mlekiem. Rodzynki, orzechy i migdały, jako dodatki do słodkiego przysmaku wprowadzili Włosi. Pierwszą bombonierkę stworzyła firma Cadbury w 1866 roku.

Czekolada to nie tylko przyjemnie słodki smak, lecz także

właściwości zdrowotne. Już Majowie doceni ten smakołyk a

potem kolejne plemiona i kolejne wieki nauk i rozwijającej

się kuchni gastronomicznej rozszerzyła zakres

wykorzystywania czekolady. To już nie tylko tabliczka z

wszelakimi smakami, lecz także kakao do picia, jeden ze

składników dania głównego, dodatek do kosmetyków  i

afrodyzjak. Reportaż o właściwościach czekolady i wpływie

na nasze zdrowie i życie 

 

Zawsze jest dobra chwila na kosteczke pysznej zdrowej

prawdziwej czekolady. Poprawi humor, da energię , aż

zobaczysz świat w barwach słodyczy. Poczujesz werwę by

zatańczyć powyginać swoje ciało . By unieść swe usta i

szczerze śmiać się

A więc poczęstuj sąsiada, daj dziecku i sobie zjedz.

Rozkoszuj się smakiem pełnym słodkim i kakaowym .

Uśmiechnij się też 🙂 

http://www.youtube.com/watch?v=R0tdtM8WEcM

Autor: Kocimiętka

Absolwentka studiów pedagogicznych. Zawodowo pośrednik pracy i doradca zawodowy. Wieloletnia wolontariuszka m.in na rzecz osób wykluczonych społecznie, zaburzonych psychicznie, niepełnosprawnych, uzależnionych, więźniów. Obecnie działa na rzecz porzuconych psów i kotów. Z zamiłowania miłośnik zwierząt oraz odpoczynku na łonie natury.
W wolnym czasie zajmująca się gotowaniem, robótkami hand made i spacerami z przygarniętym z adopcji psem.